Scandinavië fair Nijkerk: Scandinavië-XL 2014
Klik hier voor de video van 2014.
Opening door Lisa Bjuggstam
In het kader van de viering van de 400 jarige diplomatieke relaties tussen Zweden en Nederland werd de formele opening van Scandinavië-XL op zaterdag 1 november 2014 verricht door Deputy Head of Mission van de Zweedse ambassade, mevrouw Lisa Bjuggstam.
Openingstoespraak
“Mijn naam is Lisa Bjuggstam en ik ben plaatsvervangend hoofd bij de Zweedse ambassade in Den Haag. Mij valt vandaag de bijzondere eer toe om voor een tweede keer de ‘ScandinaviëXL’-beurs te mogen openen. Ik was vorig jaar heel erg onder de indruk van de beurs en ik heb vandaag ook hooggespannen verwachtingen. Het is fantastisch om te zien dat de beurs ook dit jaar doorgang vindt, en dat er zo veel mensen zijn gekomen om een stukje Scandinavië in Nederland te beleven. (Misschien is de beurs en ScandinaviëXXL aan het worden? ) Mijn complimenten aan de beursorganisatoren, die zich met hart en ziel hebben ingezet om dit mogelijk te maken.
Vorig jaar vond de beurs plaats in Haarlem en nu zijn we hier in Nijkerk. Ik heb begrepen dat ‘De Loods’ waar we ons vandaag in bevinden, onderdeel is van beurscomplex ‘Hart van Holland’. Scandinavië in het hart van Holland. De keuze voor deze locatie kan geen toeval zijn! Het is heel duidelijk dat Scandinavië een plek heeft in het hart van Holland en in het hart van heel veel Nederlanders. Dat is heel bijzonder, en hartverwarmend.
De interesse voor Scandinavië leeft in Nederland. Dat hebben wij in het afgelopen jaar op heel veel manieren mogen ervaren. In 2014 vieren we vierhonderd jaar Zweeds-Nederlandse diplomatieke betrekkingen. Vierhonderd jaar geleden, in 1614 opende Zweden in Nederland zijn eerste ambassade ter wereld – in Den Haag! Gedurende heel 2014 hebben we in Zweden en in Nederland de vierhonderd jaar van betrekkingen en goede vriendschap gevierd. En het jubileumjaar is nog niet voorbij. Naast deze beurs valt er nog veel te beleven. Een paar voorbeelden zijn:
– de tentoonstelling in het Rijksmuseum Twenthe, gewijd aan de Zweedse portretschilder Alexander Roslin,
– Zweedse bands bij het REWIRE festival volgend weekend in Den Haag,
– het Cornelis Vreeswijk-festival in IJmuiden,
-Zweedse markten in Kerkrade en Schokland
en in december, op veel plaatsen door het land – de geliefde Lucia-traditie.
Vriendschap is het vieren waard. Of u al lang Scandinavië in uw hart heeft gesloten of u komt om voor het eerst kennis te maken met het Noorden – ik wens iedereen een fijne beurs en dat iedereen hier iets speciaal Scandinavisch zal vinden om naar huis te brengen.
Ik kijk er naar uit om alles te beleven wat ScandinaviëXL te bieden heeft!
Het is met groot genoegen dat ik ScandinaviëXL hierbij officieel voor geopend verklaar.”
Kindertheater op Scandinavië-XL
Na de officiële opening was er een vrolijk intermezzo met theatergroep “Straalman en Vriesman” als Rödluvan (Zweeds Roodkapje).
Modeshow op Scandinavië-XL 2014
Daarna zorgde de modeshow voor spektakel. Leerlingen van de modeopleiding van het ROC Amsterdam showden Scandinavische en Baltische mode. “Beleef het beste van het Noorden”. De show werd ingeleid met Gammal Fäbod Psalm.
Lezingenprogramma op Scandinavië-XL 2014
Beide dagen waren er doorlopend drukbezochte lezingen op Scandinavië-XL.
- “IJsland, steeds weer verrassend en dichterbij dan je denkt” door Marianne de Rijke
Marianne de Rijke kwam in 1994 voor het eerst in IJsland. Ze was er meteen idolaat van en heeft er vele reizigers rondgeleid. Nog steeds verblijft ze er vaak en heeft een enorme kennis van het land. Tijdens de lezing neemt ze je mee op ‘een rondreis’ door IJsland en vertelt aan de hand van de powerpointbeelden over alle fascinerende kanten van IJsland.
(± 50 minuten).
- “100 jaar Zeemanskerk – Noorse sporen in Rotterdam” door Jeannet Appelo
Een houten kerkje aan de voet van de Maastunnel. Een monument in een van de grootste stadsparken in Rotterdam. Al honderd jaar een thuis voor een kleine groep; de ‘Noorse kolonie’ in Nederland. Maar niet zonder gevaar voor het gebouw. Zoals een verplaatsing per tramrails vanwege de bouw van de Maastunnel en een brandbom tijdens het bombardement op Rotterdam. Wat was de visie in de begindagen? Wie waren de bezoekers? Hoe veranderde de kerk met de tijd mee?
Een lezing over de geschiedenis van het kerkje en over Noorse sporen in Rotterdam. Met verhalen van al die mensen die tijdens verschillende periodes bijeen kwamen, als een klein stukje Noorwegen in Nederland.
- Færöer: 18 eilanden midden in de oceaan door Fred Geers
De Faeröer is een eilandengroep, gelegen in de noordelijke Atlantische Oceaan in de driehoek Schotland-Noorwegen-IJsland. De archipel vormt een autonoom gebied binnen het Koninkrijk Denemarken. De naam Faeröer komt waarschijnlijk van ‘schapeneilanden. Er wonen 49.709 (2013) mensen, van wie veel in de hoofdstad Tórshavn. De plaatselijke Noord-Germaanse dialecten, verwant aan het IJslands, zijn gestandaardiseerd in het Faeröers. Impressie van de meeste eilanden, natuur, cultuur en de hoofdstad Tórshavn. Boeiende lezing van circa 1 uur gelardeerd met prachtige beelden.
Scandinavië kenner Fred Geers over de Faeroer
- Noorse taal door Trond Valseth
Altijd al Noors willen leren? Dit is je kans! Tijdens Scandinavië-XL kunnen bezoekers deze mooie taal leren kennen, bij de mini-workshop Noors voor beginners. Met interactieve voorbeelden, spraakoefeningen en een alfabetquiz. Doe mee en voor je het weet ‘snakker du norsk’!
- Svalbard, laatste stop voor de Noordpool door Fred Geers
Spitsbergen (Noors: Svalbard) is een eilandengroep in de Noordelijke IJszee, zo’n 565 km ten noorden van Noorwegen, die uit drie grotere en een tachtigtal kleine eilanden bestaat. De eilandengroep maakt deel uit van het koninkrijk Noorwegen. 60% van het oppervlak is bedekt met gletsjers. Op de hele archipel wonen, afhankelijk van het seizoen, 3000 tot 4000 mensen, waarvan ongeveer de helft in de hoofdstad Longyearbyen. Landinwaarts is het landschap ruig met steile bergen. De meeste bergen zijn tussen de 800 en 1300 meter hoog. Kennismaking met de natuur en omgeving van Spitsbergen. Boeiende lezing van circa 1 uur gelardeerd met prachtige beelden.
Scandinavië kenner Fred Geers over Svalbard (Spitsbergen)
- Nedernoors – Nederlandse emigranten vertellen door Jeannet Appelo
Lezing over leven en werken in Noorwegen met aandacht voor wonen, klimaat, vrije tijd en sociale omgang. Hoe staat het met de befaamde emancipatie en hoe communiceren Noren op de werkvloer? Verder over werkgelegenheid toen en nu. Als rode draad volgen we Nederlandse migranten in Noorwegen. Hoe leven ze daar? Wat voor werk doen ze en hoe bevalt het de kinderen? Zijn Noren heel anders dan Nederlanders? Waarom vertrek je uit Nederland en waarom kies je voor Noorwegen?
Lezing met veel sprekende foto’s. Voor iedereen met schitterende vakantieherinneringen of met fascinerende reizen te gaan.
- Fotolezing IJsland door Tineke Jorissen-Wedzinga
Tineke Jorissen neemt u mee naar dit wonderbaarlijk mooie en fascinerende Scandinavische land. Let op: bij de vorige editie van Scandinavië-XL was deze lezing twee keer snel volgeboekt. Wij adviseren u vooraf plaatsen te reserveren (via bestel kaarten).
- Fotolezing over het Zweedse Frostviken in noord Jämtland door Adrie Meijer
Scandinavist Adrie Meijer is idolaat van Frostviken (Zweden) en geeft een presentatie over de wildernis en de natuur in het noordwestelijke deel van Jämtland.
Voor de outdoor-fanaat die het gebied van ʿVildmarksvägenʾ in Frostviken doorkruist is veel spannends te beleven. Een ontmoeting met wilde dieren, het unieke geluid van de stilte van naaldbos, het donderende geraas van een waterval, weidse vergezichten en een rivier die in de grond verdwijnt…
In dit gebied met de langste kloof van Scandinavië, de Hällingsåfallet, het grootste grottenstelsel van Zweden, Korallgrottan, het karstlandschap met de ondergrondse rivier Bjurälven en de ‘Vildmarksvägen’ die langs de kale toppen leidt van Stekenjokk in het noorden zijn volop mogelijkheden om te wandelen, het water op te gaan, paard te rijden en te vissen.
- Zweedse culturele en culinaire tradities door Tineke Jorissen-Wedzinga
Zweden zijn dol op tradities, ook al wonen ze in een van de modernste landen ter wereld. En eten is een centraal onderdeel van de festiviteiten. Sommige landen hebben christelijke feestdagen, maar het vooruitstrevende Zweden heeft een kaneelbolletjesdag en een wafeldag. Een hoop festiviteiten draaien om licht, of het nu zonlicht, kaarslicht of geen licht betreft. Een nadere kennismaking met de Zweedse culturele en culinaire tradities.
- Noorse etiquette door Trond Valseth
Wie betaalt er voor een rondje in een Noorse kroeg? Kun je een Noor vragen hoeveel hij verdient? En wat neem je mee als je op de koffie gevraagd wordt? Deze en andere vragen worden beantwoord tijdens de interactieve workshop. Dus: wil je een goede indruk maken op je Noorse collega’s? Alles weten over gebruiken en gewoontes in Noorwegen? Kom luisteren en meedoen (± 50 minuten).
- De bewoners van Lapland, de Samen door Tineke Jorissen-Wedzinga
In deze lezing schetst Tineke Jorissen een beeld van de (soms moeilijke) levensomstandigheden van deze minderheidsgroepering.
Literatuur op Scandinavië-XL
De Zweedse schrijver Stefan Ahnhem kwam naar Scandinavië-XL!
Stefan Ahnhem werkte in de tv- en filmbranche en was o.a. scenarioschrijver voor de Wallander reeks. Ook zit hij in het bestuur van de Zweedse schrijversorganisatie. Zijn debuut Zonder gezicht is onlangs verschenen in Denemarken, Zweden en Nederland en kwam in Denemarken en Zweden direct in de bestseller top 10 binnen. Ook in Nederland beginnen de boekhandelaren en lezers hem te ontdekken en heeft hij de eerste goede recensies binnen.
Een fantastische podiumgast voor Scandinavië-XL! Stefan Ahnhem geïnterviewd over zijn ervaringen in de Scandinavische film- en TV-wereld en natuurlijk over zijn debuut en het succes in Denemarken en Zweden.
Scandinavië XL heeft JAN BROKKEN uitgenodigd meer over zijn verhalen in zijn boek BALTISCHE ZIELEN te vertellen.
Jan wordt geinterviewd door Marina van Boekhandel Roodbeen
De Baltische staten trekken steeds meer bezoekers (200.000 per jaar inmiddels) mede vanwege de ongerepte weidse natuur en vrijheid. Maar weinig van ons kennen de geschiedenis van deze kleine landen.
Jan schetst in 15 verhalen de soms hartverscheurende levensgeschiedenissen van Lotti van Wrangel, Hannah Arendt en vele anderen waaronder de beroemde componist Arvo Pärt, “uitvinder” van een heel speciale muziek die het “Noordelijk gevoel” prachtig uitdrukt.
Scandinavische muziek op Scandinavië-XL 2014
Bjarke Ramsing met Deense akoestische folk. Gezellig om naar te luisteren, een toegankelijke artiest met een Scandinavisch (en Engels) repertoire.
De Finse Anna Kelhu pianiste & zangeres studeerde in London en in Turku, Finland. Speciaal voor Scandinavië-XL heeft ze een programma samengsteld van traditionele Finse muziek, folky en jazzy tunes en haar interpretatie van populaire Finse pop/rock nummers. Zij is mede oprichtster van “A piece of Finland”, een stukje Finland in het hart van Amsterdam.