Wandelen in Scandinavië? Kom je licht opsteken op het event Scandinavië-XL (26/27 oktober 2019 in Expo Hoevelaken). Ontmoet reisspecialisten, kenners van de regio, volg een lezing en leer alles over lange en korte wandelroutes.

Het Sint Olavspad: wandelen in Scandinavië. Coast to coast Zweden – Noorwegen
Wandelen bij “Tannes Stuga” in Skåne – Zuid-Zweden

Wandelen in Skåne – Zweden
Op slechts 900 km van Utrecht ligt de mooie, rustige omgeving van natuurgebied Gustafsborg. Hier, in het zuiden van Zweden, verhuurt Tanne Vermeulen luxe vakantiehuisjes met of zonder sauna. Gelegen in prachtige natuur met bossen en meren is er volop gelegenheid om te wandelen, fietsen, zwemmen, tennissen, golfen, kanovaren en vissen. Adem de zuivere lucht en luister naar de stilte. Je hebt even het gevoel in een andere wereld te zijn.
Er zijn vele wandelroutes in de omgeving. En Tanne heeft een aantal GPX routes door een specialist laten maken. Voor wandelaars en trailrunning: vier routes (12, 14, 27, 31 km) vanaf de huisjes en een route (28 km) start elders.
Tanne en Wim Vermeulen wonen al sinds 1997 in Skåne, Zuid-Zweden en kunnen je er alles over vertellen op Scandinavië-XL (Standnummer A16) www.tannesstuga.com
Pelgrimeren in Noorwegen – met Fru Amundsen
De stad Nidaros – het huidige Trondheim – was tijdens de middeleeuwen een belangrijk bedevaartsoord. Daar bevond zich de schrijn van koning Olav Haraldsson (995-1030), een van de koningen die het christendom naar Noorwegen bracht. Als koning van Noorwegen probeerde hij bovendien de vele landsdelen – waar machtige families het voor het zeggen hadden – tot één land te smeden. Dit geschiedde niet zonder slag of stoot. In 1030 sneuvelde hij in een strijd tegen boeren in Stiklestad, niet ver van Trondheim. Een jaar later werd Olav Haraldsson in Trondheim begraven. Het jaar daarop werd hij heilig verklaard en kreeg de naam ‘eeuwige koning van Noorwegen’. Gedurende de Middeleeuwen bloeide Trondheim op tot de belangrijkste pelgrimsstad in Noord-Europa. Vanuit alle windrichtingen maakten pelgrims een voettocht naar deze heilige plaats, maar na de reformatie in 1537 kwam er een eind aan deze pelgrimstochten. In de loop der eeuwen verdwenen de zichtbare sporen die de pelgrims hadden achtergelaten en begroeiing overwoekerde de paden.
Wandelroute
Begin jaren 1990 werd in Noorwegen een begin gemaakt met het herstel van deze oude routes en in 1997 werd het eerste pelgrimspad van Oslo naar Trondheim weer in gebruik genomen. Tegenwoordig wandelen moderne pelgrims om talloze redenen langs deze wegen: om te ontsnappen aan de hectiek van alledag, om stil te staan bij het eigen bestaan, op zoek naar fysieke en mentale uitdagingen of gewoon om te genieten van de natuur. Wat het motief ook is, uiteindelijk is een pelgrimstocht vandaag de dag meer dan een gewone bergwandeling of een toeristische reis.
Coast to coast Zweden-Noorwegen – het Sint Olavspad naar Trondheim

Olavspad Zweden Noorwegen
Denk je bij lange pelgrimstochten ook als eerste aan Santiago de Compostela? Dan ben je niet de enige. In Noorwegen ligt echter ook een belangrijk bedevaartsoord. Trondheim was in de middeleeuwen net zo’n belangrijke pelgrimsbestemming als Rome, Jeruzalem en Santiago. De pelgrims bezochten het graf van Olav de Heilige, de Vikingkrijger die het christendom naar Noorwegen bracht.
De laatste jaren zijn verschillende routes daarnaartoe weer toegankelijk gemaakt. Een ervan, het St. Olavspad, loopt vanaf de Zweedse oostkust dwars door het Scandinavische hoogland naar de kathedraal van Trondheim in Noorwegen. 580 afwisselende kilometers, nog niet ontdekt door de massa. Een pelgrimstocht waarbij je via het platteland van Zweden langzaam omhoog loopt naar de Zweeds/Noorse grens en daarna door het bergachtige Noorwegen afdaalt naar het Trondheimfjord.
Ria Warmerdam publiceerde de Nederlandse wandelgids bij het St. Olavspad en geeft op 27 oktober om 16.00 uur een presentatie op de Scandinavië-XL. Daarin veel foto’s van het landschap waar je doorheen trekt en praktische informatie voor het zelf lopen van deze prachtige route. Lezing bijwonen: klik op “bestel nu” om plaatsen te reserveren.

Het Sint Olavspad, de wandelgids